Weboldalunk sütiket (cookie) használ működése folyamán, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassa Önnek. A sütik használatát bármikor letilthatja! Bővebb információkat erről Adatkezelési tájékoztatónkban olvashat.

Elfogadom
Termékek Menü

Illatok rétegzése - avagy hogyan alkossunk teljesen egyedi parfümöt

Próbáltad már valaha, hogy különböző parfümöket, kölniket, testápolókat vagy olajokat kombinálva bőrödön, hajadon, ruházatodon egy új egyedi illatot hozz létre? 

Erről szól az illatrétegzés, avagy illatkeverés, mely elsősorban a kísérletező kedvű illatrajongóknak ajánlott.

Az eredetileg a Közel-Keleten kifejlesztett illatrétegzés olyan technika, amely több illatos termék – jellemzően parfümök – együttes alkalmazásából áll, melynek célja az, hogy saját személyes illatot hozzunk létre a meglevő illatkészletünkből.

Az illatok rétegezése lehetővé teszi, hogy létrehozzuk szignatúra illatunkat, vagy csupán aktuális hangulatunknak, az évszaknak vagy adott eseménynek megfelelő alkalmi illatunkat úgy, hogy minden egyes alkalmazott illatréteg valami újat, egyedit és különlegeset vigyen a végső összhatásba.

Az illatok rétegezése nem feltétlenül jelenti azt, hogy két parfümöt permetezünk közvetlenül egymásra, a folyamat már a fürdésnél használt szappan, illetve tusfürdő aromáival elindulhat, majd folytatódhat testápolónk illatának inspiráló hatásával.

Gyakorlatilag testünk és ruházatunk minden pontját bevonhatjuk ebbe a varázslatba, pulzuspontjaink (nyak, csukló, a könyök belseje stb.), a lábhajlatok, a dekoltázs, a haj, valamint teljes ruházatunk részese és hordozója lehet ennek az alkímiának, amit illatrétegezésnek nevezünk.

Ezt a folyamatot jól illusztrálja például egy gazdag és mély ámbrás parfüm a csuklónkon, melyhez társul egy lezser, aquatikusan sós illatos víz a ruhánkon, vagy egy gyümölcsösen üde testápoló a karunkon és lábunkon, amihez finom, fehér virágos illatba öltöztetjük hajkoronánkat, de szintén izgalmas kombináció lehet egy fűszeres illat a bal és egy édesen krémes aroma a jobb karunkon.

A pulzuspontokra alkalmazott fűszeres vagy fás illatok gazdag hátteret teremthetnek, melyhez könnyebb virágos vagy citrusos fejillatokat társíthatunk a hajunkon és a ruházatunkon.

Mindig tartsuk szem előtt, hogy ez a kísérletezésről és a szórakozásról szól, ami néha meglepő és szokatlan eredményt is produkálhat, de ez soha ne vegye el kedvünket!

 

Illatkeverés, mint egy cukrászmester? 

Saját egyedi illatkompozíciónk koreográfiája leginkább egy sütemény, vagy ünnepi torta elkészítéséhez hasonlítható. Az alap illatjegyek a torta vázát alkotó matériát, vagyis a tésztáját jelképezik, mely maga a kiindulási pont, az alap, illatos tortánk erős tartószerkezete.

Ezt követően jöhet a krémes rész kikeverése, különféle „ízletes aromák” kidolgozása, ami lehet egy csodás, gyümölcsös illatjegy, málna, eper vagy szilva, de krémesen tejszínes kókusz is lapulhat a torta egyes rétegei között. Ez funkcionál majd szívillatként, karakteres, vagy éppen visszafogott középrészt biztosítva kompozíciónk lefutásában.

A középső szívillatok gyakorlatilag a parfüm testét alkotják és jellemzően hosszabb ideig tartózkodnak bőrünkön, mint a fejillatok. Ide tartozhat a levendula, ylang-ylang, ánizs, kardamom, jázmin, geránium, szegfűszeg, szerecsendió, fenyő, tubarózsa, rózsa, magnólia.

Ekkor jutunk el tortánk felcicomázásához, ami ténylegesen „hab a tortán”: könnyed fehér virágok garmadáját hintjük el fejillatként, vizes tónusokkal lágyítva, gazdagon adagolhatjuk a freccsenően friss citrusféléket, de akár az édes tónusokat is előnyben részesíthetjük záró/indító akkordként.

A parfüm felső fejillatjegyei apró és illékony, jellemzően könnyű, ám gyorsan elpárolgó molekulákból állnak, melyek szinte azonnal megjelennek a parfüm permetezését követően, ezért a kezdeti impressziókhoz elengedhetetlenek. Ide tartoznak többek között a citrusfélék (citrom, mandarin, bergamott), az eukaliptusz, a menta és a verbéna.

 

Van néhány alapvető tudnivaló, amelyek meglepően egyszerűvé teszik az illatkeverést

Mielőtt elkezdenénk az illatkeverést, először mindig egy papírlapon teszteljük le kompozíciónk tervezett alkotórészeinek illatát, annak várható kialakulása, fejlődése és kiteljesedése érdekében. Ha érzünk benne potenciált, akkor próbáljuk ki a bőrünkön is. 

 

Tipp: igyekezzünk gyors egymásutánban permetezni az illatokat.

 

A zenéhez hasonlóan egy jól összeállított komplex illatnak is számos hangjegye lehet, amelyek összessége akkordokat hozhat létre, szerkezetileg fej-, szív- és alapillatjegyekre bontva, melyeket vizsgálva kiderül, hogy az egyes szinteken mennyire harmonikus az általunk rétegzett illatkreáció.

Bizonyos illatok kombinációjáról ismert, hogy nagyon vonzó akkordot hozhatnak létre, míg mások nem, sőt kifejezetten képtelenek egymással barátságot kötni.

A könnyű virágillatú vanília és rózsa keverése kellemes, nagyon sokoldalú kombinációt eredményezhet. Általánosságban kijelenthető, hogy a vaníliának egyfajta „mindent-mentő” funkciója is lehet, egy nagyon elrontott kompozíciót is feljavíthatunk vele. 

Roppant szerethető a virágok illatának keverése a keleti fűszerekkel. Egy másik izgalmas akkord pedig a szantál enyhén fűszeres fás bukéjának játéka a citrusokkal, mely ad az egésznek egy gyönyörű krémes állagot.

A gyümölcs- és virágillatok együttesen is jól kiegészítik egymást, az illatkeréken szomszédos családokhoz társítva. (Lásd blogunk egy korábbi írását: Hétköznapi Parfümológia).

A pézsma illatok fokozzák egyes illatjegyek erejét, még édesebbé téve a virágillatokat, bár olykor ellentétesen működnek, enyhítve és lágyítva néhány erősebb hatást.

Az illatok rétegzését minden esetben kezdjük a parfüm igazi mélységét, gazdagságát és szilárdságát adó alapillat meghatározásával, mely – ha jól választjuk meg – javíthatja a párosított könnyebb fej- és szívillatok tartósságát, és alakíthatja is azokat, így akár 24-48 órán keresztül is elvarázsolhatja a viselőjét.

Ide tartozik többek között a vanília, a perubalzsam, a frangipani, a tömjén, a cistus, vagy labdanum, a pacsuli, a vetiver, a szantálfa és a tonkabab. Az alapjegyek általában mélyek, fásak, földesek és megnyugtatóak. Gondoljunk csak a vanília, a szantálfa vagy a pézsma illatára!

 

Tipp: elsőként mindig a legerősebb illatot permetezzük!

 

Az aromák megfelelő sorrendben történő alkalmazása elengedhetetlen a jó illat eléréséhez. Tehát minden esetben indítsunk a legnehezebb illattal.

Sokkal könnyebb dolgunk van a lineáris felépítésű illatokkal, hiszen ezek a kifújást követően jelentősen nem változtatják meg aurájukat, ilyenek a fás illatok, a cédrus és a szantálfa vagy a pézsma, mely alkalmas arra, hogy lágyítsa és tovább édesítse az illatjegyeket.

 

Tipp: a kísérletezést kezdjük olyan illatok összevetésével, melyek közös összetevőkkel rendelkeznek, például citrusfélék, vanília, kókuszdió, zöld tea vagy rózsa. 

 

Ezután, ha merészebbnek érezzük magunkat, lépjünk a következő szintre az ellentétes illatjegyeket tartalmazó parfümök rétegezésével, hiszen az illatok világában is érvényes lehet: az ellentétek vonzzák és kiegészítik egymást! 

Választhatunk két olyan alkotórészt, amelyeknek kontrasztos illata van, például egy fás, gyantás illatot keresztezzünk valamilyen szaftosan gyümölcsössel, de egymásra szabadíthatjuk a frissítő citrusféléket egy puha ouddal is. Nem kizárt, hogy ez a valószínűtlen párosítás egy gazdag, fűszeres aromát eredményez, mely kiválóan alkalmas lehet egy éjszakai extrém, különleges alkalomra, ahol mindenképpen az érdeklődően vizslató szemek kereszttüzébe szeretnénk kerülni.

Ne feledjük, hogy az általunk „kikevert” boszorkányos elegyek minden ember bőrén másként viselkednek, hiszen reakcióba lépve az emberi test vegyületeivel eltérő, teljesen egyedi illatot produkálhatnak.

Mint a fentiekből is kiderült, az illatok rétegezése egy izgalmas varázslat, de korántsem ördöngösség. Szerencsére azoknak sem kell lemondaniuk az illat-alkimista felfedezés élményéről, akik esetleg még mindig kételkednek saját varázserejükben. Nekik segít Angela Ciampagna kézműves parfümőr által alapított LABEL márka, melyet pontosan arra talált ki, hogy a kezdő rétegezők is sikerrel tegyék meg az első lépéseket. Erről a bűbáj-manufaktúráról mesélek majd a folytatásban…

lazolkov

blog comments powered by Disqus