Vanília – A világ egyik legdrágább fűszere
A vanília szó hallatán rögtön a finomabbnál finomabb édességekre, süteményekre és fagylaltokra gondolunk. De számos módon használják ezt a népszerű és méltán kedvelt fűszert. A vanília a kosborfélék (Orchidaceae) családjának Vanilla nemzetségébe tartozik. A mintegy száz növényfajból összesen három félét termesztenek az aromája miatt.
A Vanilla planifolia más növényekre felkúszó epifiton, vagyis élősködő növény, eredeti hazája Mexikó, ahol kakaó ízesítésére használták.
1-2 év alatt fordul termőre, bár virágot 6 hónap után is hoz. Eredeti élőhelyén egyetlen méhfaj egyedei tudják beporozni a virágot, ezért sokáig csak Mexikóból exportálták, és ritkaságnak számított. A vanília a sáfrányt követően a második legdrágább fűszer a világon. A virág toktermését, amelyet mi „vaníliarúdként” ismerünk, zölden szüretelik, majd blansírozzák a növényt, amitől a zöld vanília barnává válik.
A képen látható zöld állapotában kb. 10–20 cm hosszú és 3–10 mm vastag toktermés.
Ezt háromnapos fermentáció követi: a vaníliarudakat banán- vagy pálmalevéllel takarják be, majd egy takaróval le is fedik.
Ezt követően hosszú ideig „szellőztetik” a növényt, aminek ideje fajtafüggő, de lehet akár 6-8 hónap is. A fermentálásból felszabaduló enzimek átitatják a rudakat, és a takaró alatt lassan megszületik a világ egyik legdrágább fűszere.
Minőségét aromája, színe, hajlékonysága jellemzi. Magas nedvtartalmú növény, csak kiszáradás után válik törékennyé. Ilyenkor már kevésbé értékes.
A világ legnagyobb vaníliatermelője Madagaszkár, amely az összes vaníliatermelés mintegy 80 százalékát adja. Rajta kívül Indonézia, Mexikó rendelkezik még jelentősebb vaníliatermeléssel.
A Pápua-Új-Guinea szigetéről érkező vanília színe vörösesbarna, illatában fügés-dohányos.
A reggel nyíló virágok csak egy napig díszlenek.
Felhasználhatósága igen sokrétű: sütemények, kompótok, fagylaltok, krémek és általában édes ételek, likőrök, édes levesek, mártások ízesítésére használják. A kozmetikai ipar az illóolaját használja arckrémekbe, masszázskrémekbe, szappanokba, tusfürdőkbe stb.
Természetesen az illóolaját pedig a parfümipar is szívesen használja.
A vaníliát szívesen keverik szantálfával, benzoéval, tonkababbal, cédrussal, kardamommal, gyömbérrel, karamellel, rózsával, jázminnal.
5 nálunk is megtalálható vaníliás parfüm:
M.Micallef: Note Vanillée
Franck Boclet: Vanille
Jousset Parfums: Gourmand Bakhoor
Affinessence Paris: Vanille - Benjoin
Zoologist: Harvest Mouse
blog comments powered by Disqus