Weboldalunk sütiket (cookie) használ működése folyamán, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassa Önnek. A sütik használatát bármikor letilthatja! Bővebb információkat erről Adatkezelési tájékoztatónkban olvashat.

Elfogadom
Termékek Menü

Vanília – A világ egyik legdrágább fűszere

A vanília szó hallatán rögtön a finomabbnál finomabb édességekre, süteményekre és fagylaltokra gondolunk. De számos módon használják ezt a népszerű és méltán kedvelt fűszert. A vanília a kosborfélék (Orchidaceae) családjának Vanilla nemzetségébe tartozik. A mintegy száz növényfajból összesen három félét termesztenek az aromája miatt.

 


A Vanilla planifolia más növényekre felkúszó epifiton, vagyis élősködő növény, eredeti hazája Mexikó, ahol kakaó ízesítésére használták. 

1-2 év alatt fordul termőre, bár virágot 6 hónap után is hoz. Eredeti élőhelyén egyetlen méhfaj egyedei tudják beporozni a virágot, ezért sokáig csak Mexikóból exportálták, és ritkaságnak számított. A vanília a sáfrányt követően a második legdrágább fűszer a világon. A virág toktermését, amelyet mi „vaníliarúdként” ismerünk, zölden szüretelik, majd blansírozzák a növényt, amitől a zöld vanília barnává válik. 

A képen látható zöld állapotában kb. 10–20 cm hosszú és 3–10 mm vastag toktermés.

 

 

Ezt háromnapos fermentáció követi: a vaníliarudakat banán- vagy pálmalevéllel takarják be, majd egy takaróval le is fedik.

Ezt követően hosszú ideig „szellőztetik” a növényt, aminek ideje fajtafüggő, de lehet akár 6-8 hónap is. A fermentálásból felszabaduló enzimek átitatják a rudakat, és a takaró alatt lassan megszületik a világ egyik legdrágább fűszere.

Minőségét aromája, színe, hajlékonysága jellemzi. Magas nedvtartalmú növény, csak kiszáradás után válik törékennyé. Ilyenkor már kevésbé értékes.

A világ legnagyobb vaníliatermelője Madagaszkár, amely az összes vaníliatermelés mintegy 80 százalékát adja. Rajta kívül Indonézia, Mexikó rendelkezik még jelentősebb vaníliatermeléssel. 

A Pápua-Új-Guinea szigetéről érkező vanília színe vörösesbarna, illatában fügés-dohányos. 

A reggel nyíló virágok csak egy napig díszlenek.

 

Felhasználhatósága igen sokrétű: sütemények, kompótok, fagylaltok, krémek és általában édes ételek, likőrök, édes levesek, mártások ízesítésére használják. A kozmetikai ipar az illóolaját használja arckrémekbe, masszázskrémekbe, szappanokba, tusfürdőkbe stb.

Természetesen az illóolaját pedig a parfümipar is szívesen használja.

A vaníliát szívesen keverik szantálfával, benzoéval, tonkababbal, cédrussal, kardamommal, gyömbérrel, karamellel, rózsával, jázminnal.

 

5 nálunk is megtalálható vaníliás parfüm:

M.Micallef: Note Vanillée

Franck Boclet: Vanille 

Jousset Parfums: Gourmand Bakhoor

Affinessence Paris: Vanille - Benjoin 

Zoologist: Harvest Mouse

blog comments powered by Disqus