A legbizsergetőbb illatjegy
Az ananásznak nemcsak az íze finom, hanem az illata is, ami jó néhány parfümben tetten érhető. Ismerkedjünk meg közelebbről ezzel az egzotikus gyümölccsel!

Az ananász alapvetően trópusi éghajlatú területeken terem, őserdők jellemző gyümölcse. Az Ananas comosus Dél-Amerika forró vidékéről származik, de valamennyi meleg területen termesztik a 16. század óta (Kelet-India, Afrika, Mexikó stb.). Spanyol és portugál tengerészek, kereskedők terjesztették el Kolumbusz felfedező útjai után világszerte e növényt. Az ananásznak sok fajtája létezik, a legkedveltebbek a Nervosa maxima és a Cayenne.

A levele merev, a szélén tövisesen fogas, a gyümölcsözete a fenyő tobozához hasonlít. A szára 30-60 centiméter magas, a virága lila színű, gyümölcse eleinte zöld, megérve sárga, mint a kukoricaszem, húsos, kellemes illatú, és szamócaízű, nem ritkán 3-4 kilogramm tömegű. A gyümölcsözeten a virágzat tengelye túlnő, s meddő levélkoronát visel. Az ananász a termesztés folytán nagyon megváltozott, gyümölcsének íze és zamata sokkal intenzívebb lett. A termesztett gyümölcs mindig nagyobb, s többnyire magtalan. A Celebeszen és Brazíliában elvadult ananász gyümölcse apró és íztelen, de jó magvat érlel. Ma 50-60 ananászfajta létezik, de ananászházakban csak mintegy 10 fajtát nevelnek. Európában az ananászt 1830. óta termesztik. A 19. századra hazánkban is elterjedt. Az Esterházy család a Kismartonban lévő kastélyánál üvegházakban nevelte az ananászt, amelyből 1830-ban 400 db-ot szüreteltek.
Az ananász a forró tartományokban üdítő ereje miatt kedvelt gyümölcs. Íze édes-savanyú, zamata nagyon finom. A friss gyümölcsöt szeletelve szokták fogyasztani. A trópusokon az ananász levéből megerjesztve gyümölcsbort, nanaja nevű likőrt és egyéb szeszesitalt szoktak készíteni. Indiában orvosságként is használják. Európában a cukorsüveg fajtát tartják a legtöbbre, mely kúp alakú és sárgás színű, továbbá a jajagnát, mely szintén sárgás húsú, de apróbb és tojásdad alakú, íze pedig valamennyi fajtáénál finomabb. A Fülöp-szigeteken a 16. század elején leveleinek rostjából szöveteket készítettek.
Az ananász többféle kedvező hatást gyakorol egészségünkre. Szerencsére már hazánkban sem csak konzerv formájában szerezhető be, hanem a friss illatos gyümölcs is kapható. Valódi gyógyító, egészségmegőrző hatást és segítséget a fogyókúra idejére ugyanis csak az utóbbitól várhatunk, és parfümben is megtalálható összetevőként.
Aki evett már ananászt, tapasztalhatta, hogy a nyelvét, illetve az ajkait bizsergető érzés fogja el a fogyasztásakor. Ezért az enyhén csípős hatásért a bromelain nevű enzimkombináció a felelős, amely megtalálható az ananászban. A parfümökben használt ananászos illatakkordok szerencsére nem tartalmaznak bromelaint, és az okosabbak amúgy sem a szájukba fújják a parfümöt, így tehát nincs miért tartanunk az ananászos parfümöktől.
A gyümölcsöket előszeretettel használják illatosításra. A citromot, a bergamottot és az almát világszerte gyakran keverik bele a parfümökbe. Akkor miért nem olyan gyakori az ananász? Nos, először is, mert drágább. Hosszantartó illatot is nehéz kinyerni belőle. Amikor azonban a parfümfejlesztők sikeresen interpretálják ezt a nagyszerű ananászillatot, az gyönyörűen intenzív.

Az ananász természetesen édes gyümölcs, de van benne élesség is, és kicsit fémes. Ez a kis falat tökéletes ellensúlyt nyújt sok más összetevőnek, mint például a vanília, a kókusz, vagy akár a fülledtebb illatoknak, mint a borostyán és a szantálfa.
Ajánlani lehet a friss, gyümölcsös illatokat keresőknek.
Ananászos jegyet tartalmazó parfümjeink:
Lucevera - Accendis
Hacivat - Nishane
New Sipario - Hilde Soliani
Pop Heart - Plume Impression
Formule Secrète - Olfacto Luxury
Pining Dew 2 - Toskovat
blog comments powered by Disqus
Hacivat - Nishane
New Sipario - Hilde Soliani
Pop Heart - Plume Impression
Formule Secrète - Olfacto Luxury
Pining Dew 2 - Toskovat