Weboldalunk sütiket (cookie) használ működése folyamán, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassa Önnek. A sütik használatát bármikor letilthatja! Bővebb információkat erről Adatkezelési tájékoztatónkban olvashat.

Elfogadom
Termékek Menü

A kalózok itala

A rum az egyik legkedveltebb ízesítő anyag a gasztronómiában, de egyedi aromájával a parfümvilágban is időről időre összefutunk. A kalózok italának jártunk kicsit utána.
 
 
 
A rum nevének eredetében nem lehetünk biztosak. Egy feltevés szerint a rumbullion nevű italból származik, mások viszont a rumbustion (zavargás) kifejezésre vezetik vissza. A sok egyéb teória egyike szerint a cukor latin nevének (saccharum) lerövidítése a magyarázat.
 
Ez utóbbit támaszthatja alá a tény, miszerint a rum olyan égetett szesz, amelyet nádcukorgyártáskor fennmaradt melaszból vagy a cukornád levéből állítanak elő erjesztés és lepárlás útján. Így készített italról már ősi szanszkrit iratokban is esett szó, a mai formájában ismert rumot azonban nagy mennyiségben a 17. században kezdték gyártani.
 
 
A rumgyártás központjának a Karib-térséget, illetve Latin-Amerikát tekinthetjük, de a melegebb égövi országokban szerte a világon készítik ezt az átlagosan 40-80% alkoholtartalmú italt.
Tudtad-e?
  • A rumot használták fizetőeszközként is.
  • A rum gyógyszerként is ismert, állítólag jó hajhullás ellen.
  • Nincs egyetemes rumszabályozás, azaz hivatalosan elismert receptje a rum előállításának.
  • Az amerikai gyarmatokon az amerikai függetlenségi háború előtti rumfogyasztás becslések szerint átlagosan évi 14 liter/fő volt.
  • A legenda szerint a trafalgari csatában aratott győzelme során elhunyt Nelson admirális holttestét egy rumos hordóban tartósítva szállították vissza Angliába.
  • A rum az idő múlásával egyre szárazabb lesz, nem pedig édesebb.
A rumot leggyakrabban önmagában, illetve koktélokban (Cuba libre, mojito, pina colada, zombie, Long Island) fogyasztják, teát és kávét is ízesítenek vele, no meg a cukrászok is előszeretettel nyúlnak hozzá. Sütemények, torták, krémek fontos alapanyaga, a rumpuncsról vagy a hajdani Népstadion 1953-as megnyitásakor bemutatkozó Sport szeletről nem is beszélve.
 
 
És persze ott vannak a rumaromát tartalmazó parfümök! Itt persze nem a klasszikus, piciny műanyagpalackban kapható rumaromára kell gondolni, hanem sokkal kifinomultabb rumesszenciákra.
Rummal általában édes, dohányos, gourmand parfümökben találkozhatunk, esetenként fűszeres, füstös kompozíciókban. A Cherry Garden kínálatában szerencsére szép számmal akad ilyen alkotás.
 
Antonio Alessandria - Noir Obscur
A Noir Obscur a bensőséges, intim érzékiség valóban kábító illata, van benne valami ténylegesen sötét és izgatóan veszélyes – nem véletlenül, hiszen Antonio eredetileg ezt a parfümöt saját személyes használatra készítette.
 
 
Jacques Zolty - Cubata
Jacques Zolty Havanna kollekciója a Karib-szigetekre, Kuba fővárosába invitál bennünket, hogy a számára oly kedves város időtlen báját csodálatos illatkreációin keresztül ismertesse meg velünk.
A Cubata andalítóan illatos dohánylevelekkel nyílik meg, a nyírfalevelek enyhén füstös aláfestésével, amit hamarosan pezsgően fűszeres hullámok követnek egy pohárka rumban, melyet olvadó mézzel tettek balzsamosabbá.
 
 
Zoologist - Rhinoceros II
A Rhinoceros első verziója is tartalmaz rumot, mi azonban az új kiadást emeljük ki. Ez édes rummal és whiskey-vel indul, melyhez a lágy kávé aromája társul. A gazdag bőr, az oud és a tömjén jegyei a vörös dohánylevelek füstfelhőjén szállnak a borostyán ösvényén. Mindezt a pacsuli és a moha földes jegyei gazdagítják. 
 
 
További rumos parfümök:
Atelier Materi - Cacao Porcelana
Baruti - Perverso
Beaufort London - Coeur de Noir
Beaufort London - Iron Duke
ELDO - Dangerous Complicity
Evody - Noir d’Orient
Franck Boclet - Freedom
Hilde Soliani - New Sipario
Jacques Zolty - Severo
Min New York - Barrel
Min New York - Old School Bench
Nishane - Fan Your Flames
Olivier Durbano - Lapis Philosophorum
Plumages - Tapage Nocturne
Zoologist - Rhinoceros I
blog comments powered by Disqus