Weboldalunk sütiket (cookie) használ működése folyamán, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassa Önnek. A sütik használatát bármikor letilthatja! Bővebb információkat erről Adatkezelési tájékoztatónkban olvashat.

Elfogadom
Termékek Menü

Sáfrány - A fűszerek királya

 

Úgy tartja egy mondás, hogy egy festmény akkor válik igazán értékessé, ha már hamisítják. Megpróbálják utánozni a mester keze nyomát, látásmódját, színvilágát, vonalvezetését, ecsetkezelését, de legfőképpen művészetének hatását. Az erőt, ami a képből sugárzik, s amely olyannyira képes rabul ejteni az ember szívét, hogy bármi áron birtokolni akarja. 

Most képzeljük el ugyanezt a sáfrány esetében. Mert adott ez a gyönge testű, a földből épphogy csak szárba szökkenő, lilás színű szirmokat pattintó növény, amely az avatatlan szemnek csupán a „Jé, virág!” élményét nyújtja, miközben a szirmok a teremtés egyik legnemesebb és legbecsesebb fűszerét rejtik
.

 

 

Fedezzük fel együtt, mi fán terem ez a csodanövény?
 
A sáfrány (más néven Crocus) a nősziromfélék családjába tartozó növénynemzetség. Szárlevelei nincsenek, csak néhány centiméteres szár és keskeny tőlevelek találhatóak meg a növényen. A szár csúcsán található a virága, amely a föld alatti hagymából ered. 
 
 
 
 
Megkülönböztetünk valódi (Crocus) és jóféle sáfrányt (Crocus Sativus). Mindemellett megtalálhatjuk még a kerti sáfrányt (Crocus Vernus), ami lehet fehér és lila virágú, illetve az őszi sáfrányt. Ez azért fontos, mert nagyon ügyelni kell arra, hogy csak a jóféle sáfrány (Crocus Sativus) bibéiből készült növényt fogyasszuk, mivel a másik, az őszi sáfrány (Colchium Autumnal) mérgező!
 
 
Colchium Autumnal
 
 
Termesztését tekintve a sáfrány egy igazán fényigényes növény, amely kedveli a meszes, kötött talajt, azonban rengeteg gyomlálást igényel, tehát eléggé kényes virág. Ősszel növeszti hosszúkás, fűszerű leveleit, majd az ősz második felében és télen virágzik, mely korábbi vetés vagy évelő ágyás esetén korábbra tolódik.
 
 
Crocus Sativus
 
 
Amikor virágzik, mindennap szedni kell, mert a fent hagyott virág másnapra elhervad. Annál jobb minőségű a sáfrány, minél frissebben szedték le. Ezért drágább, mint az arany. Tovább drágítja a fűszert, hogy csak kézzel lehet szedni, és az időpontra is figyelni kell. 
 
 
 
 
A gyengébb minőséget képviselő fűszer grammja néhány dollárba kerül, de a jobb minőségű termés kilogrammjáért átlagosan 2-15 ezer dollárt is elkérhetnek a piacon. 
 
Az itthon termesztett sáfrány egy vidéki családi ház árába is kerülhet. 
 
 
Nézzük is, hogyan használjuk a sáfrányt? 
 
Nem meglepő, hogy ezt a fűszert összezúzott por formában vagy szálakban árusítják. Az ideális, ha sáfrányszálakat vásárolunk, mert így rögtön észrevehető, ha nem eredeti sáfrányt árulnak.
A jóféle sáfrány (Crocus Sativus) bibéje vörösesbarna, aromás illatú, édeskés-kesernyés fűszer, amely az ételt aranysárga színre festi. 
 
 
 
A sáfrányt ősidők óta használják az ételek ízesítésére, színezésére, valamint nagyon fontos összetevője a milánói rizottónak és természetesen a sáfrányos süteményeknek. A törökök is előszeretettel használják az egyik legkedvesebb édességükhöz, a sütlaç-hoz, vagyis a török sült tejberizshez. Sáfránnyal fűszerezik a kagylókat, a halakat, valamint a szószok, mártások alapvető összetevője is. 
 
 
Sütlaç (török sült tejberizs)
 
 
A növényt gyógyszerként is használták mint érzéstelenítőt, fájdalomcsillapítót és görcsoldót, de még sok helyen örvend afrodiziákumként is.
 
A monda szerint, amikor Zeusz Hérával tartotta menyegzőjét, sáfrány nőtt az ágyuk körül, és még a főisten is megittasult az illattól, ezért nagyobb dózis bódulatot okoz, 20 gramm már halálos adag.’’
 
Kleopátra sáfrányos fürdőt vett szerelmeskedés előtt, a Római Birodalom császárai sáfrányszirmokkal tömették ki a párnákat, amelyekre orgiáik alatt könyököltek. 
 
Az akkori időben, ha valaki sáfrányt hamisított, azt vagy elásták, vagy máglyahalálra ítélték.
 
 
 
 
De szagoljuk ki, hogy milyen illata is van a sáfránynak a parfümiparban?
 
Parfümös illatjegyként keserédes, mámorító, bőrszerű, enyhén fűszeres, puha és földes jelleget kölcsönöz a kompozíciónak. A sáfrány az egyik legősibb parfümösszetevő, amelyet gyakran önmagában, de összetettebb keverékekben is használtak. Kellemesen meleg és kiválóan kitűnik a parfümökben. 
A sáfrányt leggyakrabban bőrrel, rózsával, ouddal és szantálfával keverik.
 
Kiemelnénk néhány illatot a kínálatainkból, amelyeket érdemes megszagolni.
 
 
Antonio Alessandria: Nuit rouge
 
 
 
 
Antoniót a hideg és a forróság, a sötétség és a fény kontrasztossága motiválta a parfüm megalkotására, inspirációként pedig az Etna vulkán téli kitörése szolgált, amikor a fagyos télben, az ezüst hold fényében megindul a forró, vörös láva a hegy oldalában.
 
A Nuit Rouge száraz és elegáns frissességet kínál a megnyílásakor, a bergamott, a citrom, a grapefruit, a rebarbara és a fekete ribizli hűvösen ropogós aromáival, ami azonban csupán rövid ideig tart.
Az illat szívében felforrósodik a hangulat, fűszerek tobzódása, zúzott sáfrány tűzijátéka olvad bele a forró feketekávé aromáiba, miközben ásványi anyagok földes illata szabadul fel.
A parfüm bázisa továbbra is meleg marad, de nem forró. Enyhén gyantás fás füstölők, földes gyökerek, száraz bőrök úgy veszik át az irányítást, hogy a háttérben továbbra is érezhető marad a rebarbara savanykásan pezsgő, frissítő illata.
 
 
Jousset Parfum: Pink Saffron 
 
Egy igazi rózsa és sáfrány keveréke. 
A Pink Saffron illatösszetétele éppoly rendkívüli, mint amilyen extravagáns. A meleg, fűszeres és fás jegyek kombinációja enyhén virágos arcával lenyűgöző felfedezőútra csábítja a szaglószervünket.
 
 
 
 
Olfacto Luxury: Grigio Nero
 
Ez a fantasztikus elefántcsontparti gyökerű niche parfümmárka eklektikus és ínycsiklandó alkotásain keresztül egy tiszta, érintetlen lapról indulva közelíti meg a művészi parfümök csodálatos világát.
A Grigio Nero elixír egy vad, csábító és egyben extravagáns illat. Az esszencia egész lényében a sáfrány dominál a bőrrel és a puha, szaftos, kellemesen édeskék málnával.
 
 
 
 
Parfümjeink, amelyekben még dominál a sáfrány aromája:
 
Nishane-Suéde et Safran, Nefs
2787-Sònar 
Blend Oud-Eclipse 
Eldo-500 Years, Rien I. 
Evody Paris-D’ame de Pique
Franck Boclet-Rebel 
Nayassia-Matsya 
Roos and Roos-Purple Leather
Sandalia-Lò 
Profumi di Pantelleria-Maestrale
blog comments powered by Disqus