Weboldalunk sütiket (cookie) használ működése folyamán, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassa Önnek. A sütik használatát bármikor letilthatja! Bővebb információkat erről Adatkezelési tájékoztatónkban olvashat.

Elfogadom
Termékek Menü

Május 20. - a méhek világnapja

 

 
 
Mi lenne velünk nélkülük?
 
A méhek a barátaink, akik dongó kis testükkel és fürge szárnyukkal beporozzák földünk növényeit. Mi is lenne velünk nélkülük, hiszen beporzás nélkül nincsen élet. Ezek a csodálatos élőlények gondoskodnak az egész világról. Bár a méhekről mindenkinek elsősorban az ínycsiklandozóan finom méz jut eszébe, a valóságban ennél azonban sokkal többről van szó.

 

 

A méhek világnapja azért esik május 20-ára, mert ezen a napon született 1734-ben a modern méhészet alapjait megteremtő szlovén származású méhész, Anton Janša, az első osztrák-magyar méhésziskola igazgatója.
Ez egy teljesen új dimenziót nyitott az emberek és a méhek kapcsolatában, ami egyébként sokkal régebbi időkre nyúlik vissza, hiszen a vadméhek mézét már az ősember is fogyasztotta.

Azonban akkoriban még nem tudták az emberek, hogy a méheknek ennél sokkal fontosabb feladataik is vannak. Ők azok, akik virágról-virágra járva beporozzák a növényeket, így garantálva, hogy a virágokból termés fejlődjön.

 

 

Az emberi telhetetlenség határtalan, az erdőírtások, a monokultúrás növénytermesztés, a vegyianyagok kontroll nélküli használata és a módosított és kezelt vetőmagok elterjedése miatt egyre kevesebb a virágpor- és nektárforrás, ami a méhpopuláció hanyatlásához vezetett. Nem véletlen, hogy sok országban a méheket már veszélyeztetett állatfajjá nyilvánították.
Nem szeretnénk, ha a méhek kipusztulnának, hiszen Albert Einstein is megmondta, hogy „Ha kipusztulnak a méhek, azt az emberiség legfeljebb négy évvel éli túl.”
Az Earthwatch Institute természetvédelmi szervezet a Föld legfontosabb élőlényeinek egyikévé nyilvánította a méheket!
 
 
 
 
 
A méh termékei a méz, a méhpempő, a méhviasz, és a propolisz, amik közül mind megtalálható szeretett parfümjeink illatpiramisában (természetesen gyakran szintetikus formában, a méhek egészségének és környezetének károsítása nélkül.)
 
Tudtad?
A méh az egyetlen rovar, amely táplálékot állít elő az ember számára.
Egy liter méz előállításához a méheknek kb. 2.000.000 virágot kell felkeresniük.
Az ókori Egyiptomban az egyik legfontosabb gyógyszer a méz volt.
 
 
 
 
Méz
 
A méz jótékony hatásait már régen felfedezte az emberiség, fogyasztása akár mindennap javasolt, viszont kevesen tudják, hogy nagyon jó a fertőtlenítő hatása is. Régen a katonák fertőtlenítésre használták, mézzel kenték be a nyílt sebeket. Így élték túl sokan a háborút.
Merüljünk bele ebbe az aranysárga, édes, sűrű, és folyékony mázba, melynek illata, édes, bársonyos, ragadósan selymes, nyálcsorgató, egyeseknek szinte már túl tömény aroma.
 
 
 
Propolisz
 
Másnéven méhszurok, ami egy növényi eredetű balzsam, amely a rügyek ragadós váladéka.
A méhek szigetelőnek használják, a méhkasok kereteit is ezzel ragasztják össze, ezáltal védekezve a baktériumok és a kórokozók ellen is.
 
Emberi használatra külsőleg és belsőleg is alkalmas, sebek kezelésére, vagy akár gyulladásos megbetegedéseknél érdemes használni.
A propolisz egy édes, mézes beütésű, jellegzetes, ugyanakkor kellemes gyantás illat.
 
 
 
Méhpempő
 
A méhek garatmirigyében termelődő fehéres, tejszerű, sárgás színű, savanykás, enyhén szúrós illatú matéria, méhkirálynő egyik fő étke, de a méhek lárvái is ezt a táplálékot kapják.
 
 
A méhpempő nem minden ember számára hatékony, van, aki megtapasztalja jótékony hatásait, mint például csökkenti a koleszterin szintjét a vérben, de asztmások esetében allergiás reakciót is kiválthat.
Főleg táplálékkiegészítőként, kozmetikai szerekben és parfümökben használják őket.
 
 
 
 
Méhviasz
 
Ezt a viaszos anyagot a méhek a lépek építésénél használják, melyet saját váladékaikból állítanak elő. Tökéletes vízlepergető hatással rendelkezik, miközben rendkívül rugalmas.
Gyertyakészítésre, kozmetikumok gyógyszerek előállításánál fényesítő anyagként használható.
A méhviasznak kellemes, a méz gyantás aromáit idéző illata van.
Nézzünk hát körül a Cherry Garden polcain és keressünk néhány olyan parfümöt, melyben ezek az illatanyagok járnak táncot.
 
 
 
 
A ZOOLOGIST Bee parfümje méhpempőt tartalmaz:
 
A tavaszi nap mozdulatlan és csendes képet fest, ám a virágokkal tarkított rét vadul freccsentett vászna alatt ezrek szállnak kétségbeesett versenybe a túlélésért. A királynő figyelő tekintete alatt dolgozók sürögnek-forognak megszállottan, értékes nektárrakományt és pollent szállítva, hogy elhelyezzék terhüket a zsúfolt méhsejtek mélyén. A fojtogatóan tömött kasban süketítő zümmögés szolgál bizonyítékául a méhek kötelességtudatának.
Az elképesztő nyüzsgéshez hasonlóan a Zoologist Bee sokarcú illatok útvesztőjén keresztül ad szürreális élményt. A méz gazdag aromája rabul ejt, miközben az elbűvölő virágok, a méhpempő, az animális méhviasz és a tömjén együttesen nyújt egy felvillanyozó zizzenetet, az élet édes jutalmát.
Az első szippantás után azonnal felmerül a kérdés, hogy miként is lehet a legjobban leírni ezt az enyhén kesernyés, de alapvetően édes aromájú pollen-detonáció szinte szirupos, de néha poros textúrájának tökéletes kiegyensúlyozottságát.
Az olvadt viaszos lépesméz füstösen barnacukros, méhpempősen édes-keserű, de meleg áramlataiba szinte azonnal elvegyül egy hűvösebb, buborékosan pezsgő, zselés érzetet keltő, kandírozott narancshéjas, gyömbérteás fuvallat.
A méz illatával keveredő gyömbér zümmögése járja át a nyitó akkordot, mely perceken belül hihetetlen transzformáción megy keresztül. A viaszosan tompa aranyló folyadék mimózabokrokkal övezett virágos réteket vetít a bőrünkre, melyek a vaníliavirág bolyhosan édes ölelésében pompázva lubickolnak a narancsvirágok lenyűgözően friss és húsos illatában. A sárga pillangósvirágú seprűzanót illata leginkább a narkotikus nárcisz hipnotikus illatára emlékeztet, visszafogottan zöld árnyalatokkal.
Miközben a fűszerek és a virágillatok tovalibbennek, a vanília krémes tobzódása veszi át az uralmat, mindenféle izgalmas, enyhén tömjénes érzést adó gyanták kíséretében Az illat állati eredetét egy csepp pézsma erősíti meg, miközben a vanília egyre szárazabbá és púderessé válik, a fás illatjegyek megerősítésével, miközben a méz illata továbbra is uralkodik.
 
 
 
 
A WOLF BROTHERS Bear illata mézet és propoliszt is tartalmaz:
 
A Bear mindenképpen a hűvösebb napok vagy nyári éjszakák aranylóan ragyogó illata.
Ebben a keleti fűszerezettségű fás illatban mindvégig felfedezhető egy férfiasan ínyenc édesség, mivel a macik kedvenc csemegéjét, a mézet két fűszer is élénkíti: a fahéj és az energikus gyömbér.
Az illat szívébe íriszgyökerek (amit igazából gyöktörzsnek hívnak) által szőtt krémesen vajas utakon jutunk.
Ennek a földesen meleg, krémesen lágy kompozíciónak a méz és a fák rügyeiről frissen begyűjtött gyantás propolisz viaszos illata ad egy extrém különleges bukét.
Feldereng benne valami egészen különleges aszalt gyümölcsös, nektárszerű, leginkább egy csepp alkohollal megrészegített szilvalekvárra emlékeztető árnyalat, ami egyenesen káprázatos hatású.
A kis mézes, pihepuha szőrméjű medvebocsunk, azonban kimutatja hamarosan a foga fehérjét: cédrusfa kéregben érlelt, gyönyörűségesen mély labdanummal és mézben áztatott bőrökkel prezentál egy kifejezetten szolid, állatias vadságot, amit a puha, sötéten tetszelgő vanília olvaszt magába.
Elegáns, miközben karizmatikusan és érzékien bújós aurájával körbefonja viselőjét, szinte végtelenül brutális tartósság és sillage, folyékony erdei misztérium, egy olyan kimondhatatlan titok, amit csak a kiváltságos beavatottak viselhetnek.
Egy olfaktorikus dogma, mely meghaladja az ember értelmét. Elmerülünk benne, és lebegve élvezzük ezt a kábítóan szép illatot!
 
 
 
 
Következő illatunk Antonio Alessandria Gattopardo illata, melyben a méhviasz, mint ritka összetevő ékeskedik az aromák között:
 
Antonio Alessandria Gattopardo illatát Tomasi di Lampedusa: A párduc című regénye ihlette.
Eme remek alkotás nyitása egy zöld földes-fás, frissítő illattal nyílik, ahol a pacsuli tökéletesen egyesül a cédrussal, majd összefonódik az ámbrával, melyet egy egészen különleges, keserű narancsos-fügés-whiskys megállapodás követ.
Az írisz lágyságot, a kakaópor élvezetes keserűséget, a mogyorós mandula ínyenc édességet ad, miközben az ámbra és a méhviasz gazdag patinát kölcsönöz a parfüm szárazságának, amelyről a barokk palotákban égő gyertyák illata juthat eszünkbe.
Az illat szívét a geránium kompromisszummentes virágjegye alkotja.
 
 
 
 
SARAH BAKER Leopard illata sem maradhat le a listáról, hiszen a méhviasz egyvarázslatos mesefelhőt idéz:
 
A tömjén mindjárt az elején különleges és felszabadult játékba kezd a kardamommal, amit a fekete bors tesz bolondosan huncuttá és csipkelődőssé, míg a háttérben puha rózsaszirmok illata sompolyog.
A parfüm szívét a galbanum zöld harsogása, a fekete ribizli átható aromái és az ibolya földes édessége izzít fel és teszi határtalanul izgalmassá.
A sűrű vetiverfű földesen zöld, enyhén füstös sűrűjéből animális jegyek robbannak elő, melyben a krémesen lágy, enyhén csípős kasztoreum keveredik a méhviaszban oldott labdanummal és pacsulival, szokatlanul energikus kompozícióban.
 
 
 
 
Evezzünk egy kicsit spirituálisabb szigetre, ahol OLIVIER DURBANO Citrine elnevezésű illatának leszáradása a méhviaszban tör a felszínre:
 
A citrin ásványi kő színe a sárga legvilágosabb árnyalatától a legsötétebbig változhat; citrom-, bor-, méz-, arany-, narancs- és barnássárga is előfordulhat, amit leginkább a vastartalma befolyásol.
Olivier olvasatában az erő, a bölcsesség és a béke szimbóluma, ugyanolyan a színe, mint a Napnak és az aranynak, örömöt és a boldogságot ad, miként az áramló napfény a Földre ér.
A Citrine szó szerint borostyánsárga, ámbrás, fás, fűszeres illat, megdöbbentően fényes és mégis titokzatos, izgalmas kettősséggel, vad narancsok és a szicíliai citrom szikrázó aromájával nyílik ki, majd hamarosan tömjénnel keveredik, rózsaszín borssal és gyömbérrel fűszerezve.
Rövidesen fényesen nedves és puha gyanták jelenlétében megjelenik az édesen földes, gyümölcsillatú sárgarépa mag aromája, káprázatos fás környezetben, meleg, vidám őszi hangulatot kölcsönözve az illatnak.
Miközben a tömjén illata, a napfény leereszkedik, a fák lombkoronája mögül ismét huncut gyömbér incselkedik velünk, de itt már a méhviasz és az ámbra aranyló csillogásával megtámogatva.
 
 
 
 
Térjünk át a MiN NEW YORK Old School Bench, mint régi, fából készült iskolai pad illatára, amit a méhviasz tesz izgalmasan nosztalgikussá:
 
Az Old School Bench a gyűjtemény egyik legegyedibb aromás kalandja, mely a kakaó gazdagságát használja fel arra, hogy egy meglepően rétegzett kulináris, de cukormentes élményt nyújtson, a citrusfélék és a geránium domináns jelenlétében, melyhez szépen párosul a vetiver, a pacsuli és a viaszos erdők susogása.
A keserű csokoládé, a rum és a vanília triumvirátusa valamiféle ínyencség ígéretét hordozza magában, azonban a poros vetiver és a fás jegyek, különösen a faviasz egészen más, kifejezetten vintage irányba mozdítja el az illat szívét.
A fa és a csokoládé szövetsége rendkívül érdekes átalakuláson megy keresztül, ahogy a faolaj és a méhviasz beszívódik a nyers és még kezeletlen cédrusfa pórusai közé. Döbbenetes alkímia: fa, papír, kréta és bőr illata keveredik a méhviasz egészen sajátos, olvadó gyertyára emlékeztető illatával.
A ceruzahegyezőből kunkorodó faforgács, amint a balzsamosan viaszos, mélyen barázdált, ódon padlóra hull egy kis grafit kíséretében, ténylegesen egy iskolapad gyerekkori emlékét, nosztalgikus hangulatát idézi fel bennünk.
 
 
 
 
Következő méhecskéhez kapcsolódó illatunk a BARUTI Onder de Linde káprázatosan gyümölcsös, fás, mézes alkotása:
 
A frissen tépett hársfa kócos virágainak és a pazar orgona bugavirágzatának felemelően örömteli mágikus főzete a nyárelő ígéretének ártatlanul kacér és kristálytiszta illatát hordozza magában, maximálisan kitágítva és kitöltve a teret.
A pazar virágillat, a növény zöld aspektusainak kiemelésével azonnali hangulatjavító hatású, szikrázóan ragyogó, üdítő aurájú, mint a gyors folyású patak vizén megcsillanó napfény.
A virágzó fák élethű természetes aromái alól aranyszínű hársmézbe mártott, lédúsan ropogós alma- és körteszeletek magával ragadó illata bújik elő, mélységet adó, szárazan poros orrisz, krémes szantálfa, vanília és puhán bolyhos pézsma támogatásával – igazi lágy és meleg érzetet adva olvadnak egybe ebben a gazdag kompozícióban.
 
 
 
 
Folytassuk méh-túránkat az ETAT LIBRE D’ORANGE Experimentum Crucis mézes rovar-leszállópályáján:
 
Elképesztően nagyszerű mézes rózsa a középpontban, amely rendkívül mély érzékiségű, kezdetben édes, hűvös és bársonyos, hamarosan azonban feltárja állati ösztöneit egy erotikusan magnetikus robbanásban.
A licsi egzotikus gyümölcsössége ad valami meghatározhatatlan távolkeleti hangulatot ennek a galád rózsának, melynek hátterében lédúsan fanyar zöld alma settenkedik, egy igazi Granny Smith.
Majd rövidesen előkúszik a rózsabokrok tövéből a kömény, mely mély, állatias sötét színt visz az illat szívébe, melyhez aztán a nektáros méz ad igazi vadállatias, nyalakodós éhségérzetet.
Annyira élethű ez a mézes akkord, hogy egy pillanatra elbizonytalanodunk, hogy belélegezzük-e, vagy inkább elfogyasszuk.
Az illat bázisa az akigalafa fásságával folytatódik, mely egyben fel is melegíti a pacsulival és a pézsmával az illatot.
 
 
 
 
FRANCK BOCLET Sugar nevezetű pompás kompozíciója kerül mézes terítékünkre:
 
Mint egy finom, pihe-puha pillecukor, gourmand, gyümölcsös és ámbrás. A bergamot, a mályvacukor, a fekete ribizli, a méz és a kókuszdió gyümölcsös jegyei nyitják meg az illatot.
Ezt követik a szívillat jegyei: körte, jázmin, őszibarack, vanília és karamell. Az illat végül narancsvirág és málna, fehér pézsma és viola táncában teljesedik ki.
 
 
 
 
Ússzunk a PROFUMI DI PANTELLERIA mézillatú tengerpartján található Jailia Sand városának gyönyörű hercegnőjéhez.
 
A hercegnő egy napon elhatározta, hogy megkeresi azokat, akik valóra válthatják álmait. Eljött egy harcos, aki átadott neki egy olyan fiolát, amely egy elvarázsolt kertben született esszenciát tartalmazott. Jailianak nem volt kétsége, és egyből beleszeretett a harcosba.
Ebből a legendából született meg az az illat, amely a citrusfélék, fűszernövények és bogyós gyümölcsök keverékéből áll, amit a fehér méz tesz édessé és pikánssá.
Olyan nők számára, akik hisznek a tündérmesékben és az álmokban.
 
 
 
 
...és ha már utazás, akkor „mézes” Párizs: GUSTAVE EIFFEL La Riviere Des Parfums:
 
A La Riviere des Parfums egy igazi édes és aszalt gyümölcsös finomság.
Fejében zöld teával és mézzel kezdi viselőjét a gourmand területek felé vezetni. Szívében osmanthus virág és szegfű ellenállhatatlan párosítása játszik mesterien a brazíliai rózsafa és zamatos barack színpadán. Az aszalt gyümölcsös és keleties alap ad az illatnak egy " mindjárt beléd harapok " hangulatot.
Modern és klasszikus is egyben ez a csodálatos illat. Mind a négy évszakban viselhető, bármilyen célra, helyzetre és alkalomra. Nem csak a bátraknak.
 
 
 
 
Mézesen illatos utazásunk Kubában, JACQUES ZOLTY Severo nevezetű állomásán ér véget, ahova a méz csábít minden utazót:
 
Jacques Zolty Havanna kollekciója a Karib-szigetekre, Kuba fővárosába invitál bennünket, hogy a számára oly kedves város időtlen báját csodálatos illatkreációin keresztül ismertesse meg velünk – szó szerint a bőrünkön érezzük ennek a napsütötte, egzotikus városnak a hangulatát!
A Severo andalítóan illatos dohánylevelekkel nyílik meg, a nyírfalevelek enyhén füstös aláfestésével, amit hamarosan pezsgően fűszeres hullámok követnek egy pohárka rumban, melyet olvadó mézzel tettek balzsamosabbá.
Mindezt mi más, mint az ámbra mélysége és a tonkabab krémessége teszi hihetetlenül gazdaggá. Természetesen az édes guajakfa fás gyantássága sem hiányozhat ebből az izgalmas és markáns kompozícióból.
 
 
Listánk itt nem ér véget, bíztatunk titeket további önálló felfedezésre, mivel alábbi parfümjeinkben is megtalálhatjátok a méhecskék „ujjlenyomatát”:
 
– Antonio Allesandria Dies Aurorae
– Zoologist Moth
– Sarah Baker Charade
– Angela Ciampagna Rosarium
– Baruti Dama Koupa
– Calaj Metaphore
– Yanina Yakusheva Ravenna
blog comments powered by Disqus