Weboldalunk sütiket (cookie) használ működése folyamán, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassa Önnek. A sütik használatát bármikor letilthatja! Bővebb információkat erről Adatkezelési tájékoztatónkban olvashat.

Elfogadom
Termékek Menü

Bizsergő nyalánkság a parfümökben – A rebarbara titkos élete

Ennyi év után is igazán pazar élmény, hogy amikor bemegyek a „cherry-s kertbe”, szinte minden nap újdonságokat fedezhetek fel. Mostanában teljesen rákattantam a rebarbara bizsergető illatára, egyszerűen imádom a savanykás, fanyar bukéját!
 

 

 
 
Csípős frissessége, amely a zöld alma és a piros bogyós gyümölcsök táncára emlékeztet, egyedi jegyet kölcsönöz a parfümöknek, egy rusztikus és kifinomult illatvilágot teremtve. Ez a csípős frissesség különösen jól működik az olyan könnyű virágjegyekkel, mint a rózsa és a gyöngyvirág, valamint a friss fűszeres jegyekkel, mint a gyömbér és a fahéj. Az illatszeriparban gyakran használják a rebarbarát, hogy egyedi, pikáns kompozíciót, egy felejthetetlen, folyamatos felfedezésre inspiráló illatot hozzanak létre. Fedezzük fel együtt ennek a csodálatos zöldségnek a meglepő és csodálatos aromáját a Cherry Gardenben!
 
 
Te jó ég! 
Tudtátok, hogy a rebarbara egy Himalájában őshonos évelő lágyszárú zöldségnövény? Domináns íze és illata miatt én teljesen abban a tudatban éltem, hogy őkelme egy gyümölcs. Furcsa, de nem a termését, vagy a levelét fogyasztjuk, hanem a húsos és nedvdús szárát rágcsáljuk, akár nasiként, akár süteményekben. A szamócával iszonyatosan jó párost alkot, de jól illik hozzá a vanília, a fahéj és a gyömbér is. Ha van kedvetek, próbáljátok ki az epres-rebarbarás pitét. Csinálhatunk még belőle szörpöt, kompótot, lekvárt vagy mártást is. Arra vigyázni kell, hogy a savanykás íze miatt ne cukrozzuk túl, mert akkor pont az ellenkező hatást érjük el!
 
 
Mondok még jobbat! 
A rebarbara nagyon egészséges, óriási B-vitamin forrás, roppant magas az A-, C-, E-, K-vitamintartalma. Gazdag olyan ásványi anyagokban, mint a kalcium, kálium, cink és a vas. Bővelkedik antioxidánsokban, valamint pompás élelmirost-forrás is. Magas a víztartalma, így szuper szomjoltó, és a legcsodásabb hír számomra, hogy nagyon alacsony a kalória- és a szénhidráttartalma, így fogyókúrázóknak is ajánlott. Ki ne szeretne otthon bekuckózva egy jó film közben ilyen ínyencséget majszolni, vagy parfümként viselni, amely nem mellesleg energikussá is tesz?! Azonban vigyázzunk vele, mert a benne lévő oxálsav és antron glikozidok miatt a növény nagy háromszögletű levelei mérgezőek, így csak a szárat fogyasszuk!
 
 
De ha már ilyen mélyre mentünk ebben a zöldség/gyümölcs témában, akkor felmerül bennem a kérdés, hogy mi a helyzet a paradicsommal?
 
 
Ha a termés fejlődése szempontjából nézzük, akkor inkább gyümölcsnek számít. Bár ha ezt vizslatjuk, ennyi erővel már a kukoricát is gyümölcsnek kéne tekinteni? Vagy csak azokra a növényekre mondjuk azt, hogy gyümölcs, amelyeknek húsos termése van?
Na, mindegy, ebbe ne menjünk bele, mert már így is össze vagyok zavarodva!
 
Ám amiről most értekezni szeretnék, az a rebarbara illatának kulcsfontosságú szerepe a parfümökben! Valójában két véglet van: vagy szereti valaki, vagy nem. Én imádom ezt a markánsan friss, vibrálóan zöld rebarbara aromát, ami egyszerűen fantasztikus, ahogyan játszik a fűszerekkel! Hozzáteszem, nem egyszerű megszelídíteni ezt az illatot. 
 
 
Az illatakkordoknak minden esetben karakteres egyediséget és frissességet ad, miközben jól kombinálható, fekete borssal, rózsaborssal, gyömbérrel, almás jegyekkel, citrusokkal, zöld jegyekkel is. Minden alkalommal érdekes csavart ad a parfümben, miközben zöld és egyben gyantás jegyeket is megcsillant.
 
A rebarbara aromaanyagainak alkalmazása az illatszeriparban nem olyan régi, mint a gyógyászati vagy kulináris felhasználása. A rebarbarát csak a 20. század közepén kezdték beépíteni a parfümökbe az orrok, egyedi, friss és enyhén savas jegyei miatt. Harsány fanyarsága mellett, illatos profiljában az édességet, a virágos jegyeket és a földességet egyesíti egyetlen aromás élményben, ami egy virágzó kert emlékeit idézheti fel bennünk. A legtöbb gyümölcshöz (lásd füge blogunkat: FÜGE, AZ ÉDENKERT GYÜMÖLCSE) és zöldséghez hasonlóan a rebarbara illata sem nyerhető ki természetes úton. Így a parfümőrök választhatnak, hogy a rebarbara illatát egyéb természetes kivonatokkal rekonstruálják, vagy a kész szintetikus összetevők közül választanak molekulákat. Ilyen a sztiralil-acetát, a rebarbara-oxiránt és a rebarbara-pirán, vagy a Firmenich Rhubofix-e.
 
Nézzünk pár fantasztikus, rebarbarával átitatott sziporkázó alkotást a Cherry Garden kínálatából!
 
Így most már te is tudni fogod, mely kompozíciókat próbáld ki, ha kíváncsivá tettem a nózidat, és meglátogatsz minket.
Ha már megemlítettem a paradicsomot, akkor nézzünk egy olyan kombót, ahol a paradicsom levelének különleges illata dominánsan tör elő a rebarbara aromája mellett. Gustave Eiffel - Couronne d' Italie illata teljesen meglepő, hiszen első szippantásra olyan, mint egy olasz „Minestrone” leves. Ezután hirtelen irányt vált az illat, és megnyílik a rebarbara zöld, fanyar frissessége, amely fehér virágok szirmaival ízesített vaníliával és a fehér pézsmával egy cukorkás, szappanos hangulatot varázsol. Abszolút ajánlom mindenkinek!
 
 
A Miller et Bertaux ház úgy alkotta meg a Study #17 elnevezésű elixírjét, hogy abban a rebarbara kapja a főszerepet, amihez a menta és a tárkony társul igéző hangulatot teremtve. Az eső utáni természet fűszeresen üde, sötétzöld illata, amely könnyedén belibben a tágra nyitott ablakunkon. A menta és a tárkony mellett, a fekete ribizli levelei és a pikáns rebarbara kacér illata egyensúlyozza ki a kezdeti citrusos fejillatokat, a muskátli a jázminnal ölelkezve pedig lágyítja a szív akkordját. Amint a rebarbara felemeli a fejét, abszolút főszereplővé avanzsálódik, tudja, hogy nincs egyedül ezen az olfaktórikus színpadon, de a többiek nyilvánvalóan csupán statisztálnak az ő tündökléséhez. Semmi cukrozott rebarbarakompót vagy -pite, hanem fotorealisztikus, tökéletesen természetes, lenyűgözően zöld növényi illat. Elképesztő élmény, nagyszerűsége az egyszerűségében rejlik!
 
 
Eljött az ideje, hogy egy kifejezetten krémes rebarbara illatú niche parfümöt is megszimatoljunk, ami nem más, mint a Rancé 1795 - Eau de Noblesse illata! A citrusok csak úgy lubickolnak benne az első szippantáskor, majd az írisz könnyedsége teszi olvadóan krémessé az alkotást a török rózsa és a mirtuszvirág harmatos frissességével övezve. Természetesen a rebarbara zöldellő aromái dominálnak a leszáradásig, ahol a tonkabab a vanília közreműködésével egy krémesen lágy és bársonyos második bőrként burkolja be viselőjét.
 
 
 
Önző módon a végére hagytam a kedvencemet, egy számomra kimagasló alkotást, amely egy igazán meleg és érzéki illatorgia. Minden alkalommal gyengéden és mélyen megérint a szexi illatjegyeivel. A Ménage à Trois - Anne illatában, rengeteg izgalmas illatjegy próbál versenyre kelni a rebarbara különleges bűverejével. Fejillatában a rebarbara mellett a keserű mandula édes krémessége és a rózsabors édesen gyümölcsös csipkelődésével alkot egy nagyszerű, művészi háromszöget. Na, de ne felejtsük ki a receptúrából a trópusi gyümölcsök és a jázmin bódító illatát sem, melyek még testesebbé teszik az alkotást! Az alapillatok döbbenetesen kontrasztos és izgalmas kompozíciót teremtenek bőrünkön, azt sem tudjuk, hogy melyik illatjegy után kapkodjuk a fejünket, pacsuli, tömjén, kasztóreum, cibet, szantál, pézsma, vaj, texasi cédrus... Igaz, hogy milyen agyafúrt ez a parfümőr, pontosabban Flavius Calaj, aki már többször is mosolyogva rám ijesztett, amikor váratlanul betoppant a Cherry Gardenbe.
 
 
A rebarbara egy érzéki, zöld utazás egy otthonos kiskert friss aromái között. Ahogy mélyen beszívod az illatát, szinte érzed a szárak frissességét, ami garantáltan feldobja a napod.
Amellett, hogy otthonos, pikáns és szexi is. Rengeteg arcát mutatja meg ez a zöldellő növény a fűszerek és más összetevők segítségével.
A piackutatások szerint a rebarbara a jövőbeni illattrendek még inkább kulcsfontosságú összetevőjévé válik…
 
Én előre szóltam nektek!
 
 
Fordulj hozzánk bizalommal, várunk üzleteinkben, és egy illattanácsadás keretében segítünk megtalálni álmaid illatát, mert egy illat nélküli nap elvesztegetett nap!
 
További rebarbarás illataink:
 
Antonio Alessandria - Nuit Rouge
Der Duft - Privilege
Hayari Paris - Joyeuse No.3
Jacques Zolty - Ombrella Crash
Orlov Paris - Supreme Star
Terra Hungária - Matyo
The Unleashed Apothecary - Tonkin Tonka 2.
Zoologist - Cockatiel

blog comments powered by Disqus