Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében. Elfogadom
Termékek Menü

13 dolog, amit a parfümökről tudnod kell

1. Mi a „parfüm” szó jelentése?

A parfüm szó a latin per fumum-ból ered, ami annyit jelent, hogy „a füstön keresztül”. Már 2500 évvel ezelőtt a rómaiak és az arabok tökéletesítették a parfümkészítés és -viselés művészetét. Nero császár pazar lakomákat tartott, ahol a szökőkutakból rózsa- és jázminolaj csordogált, belengve illatukkal a levegőt. Az arab Bakhoor, azaz értékes fagyanták és tömjének égetése a ruházat, valamint a környezet illatosítására máig bevett gyakorlat.

2. Mi volt a legelső parfüm?

Nem tudjuk pontosan, melyik volt a világ legelső parfümje, viszont tudjuk, hogy a világ első nyilvántartott vegyésze, aki parfümkészítő is volt egyben, egy Tapputi nevezetű hölgy volt. A babilóniai Mezopotámiában élt i.e. 1200 körül. Azt tartják róla, hogy kifejlesztett és lejegyzett módszereket az illatanyagok kivonására, ezzel megteremtve a modern parfümkészítés alapjait. Az első illatolajokat készítő „gyár” mintegy 4000 éve Cipruson jött létre. Az egyiptomiak voltak az elsők, akik igazán a kultúrájuk részeként készítették a parfümöket 3000 évvel ezelőtt. Ők találták fel az üvegtartályokat az értékes illatosított olajok és balzsamok tárolására.

3. Egy parfüm lehet afrodiziákum, azaz vágyfokozó?

A parfüm viselője kétségkívül szexibbnek érezheti magát. Vannak parfümök olyan összetevőkkel, amelyek vágykeltő képességükről ismeretesek, és az illat azonnali vonzódást és ösztönös érzéki vágyat idézhet elő. Úgy tartják, hogy az olyan összetevők mint a jázmin, az ylang ylang, a vanília és a gyömbér vágykeltő hatással bírnak. Még Kleopátra is ismerte a jázmin eme erős hatását és használta fel erejét Marcus Antonius elcsábítására.

4. A parfüm illata változik az idő múlásával, de miért?

Eltűnődtél már valaha azon, hogy miért változik meg a parfüm illata a nap folyamán? Az illat megalkotásakor figyelembe kell venni, hogy a bőr kémiája és a felhasznált alapanyagok azt idézik elő, hogy a parfüm illata idővel változik. Egy parfüm a fejjegyek, a szívjegyek és az alapjegyek nagyon összetett kompozíciója. A fejjegyek a legdiszkrétebbek, és általában nem tartanak nagyon sokáig. A szívjegyek többnyire zöld növényes, virágos és fűszeres jegyek, tovább tartanak, mint a fejjegyek, de a legtovább az alapjegyek érződnek. Az alapjegyek általában fák gyantáiból, ámbrából és pézsmából tevődnek össze.

5. A parfümöknek van lejárati idejük?

A parfüm eredeti összetétele változhat az idő múlásával. Ezért ajánlott a parfümöt 3-5 éven belül elhasználni. Amint kinyitjuk az üveget, és a parfüm érintkezik a levegővel (az üveg felnyitásával vagy a spray kifújásával), három éven belül ajánlott elhasználni. Minél régebbi egy parfüm, annál inkább megváltozik az illata. Például az Eau de Toilette-eknél pár év után szinte csak az alkoholt lehet érezni. Minél magasabb egy parfüm koncentrációja, annál nagyobb az esély, hogy tovább tart az illata – akár az üvegben, akár a bőrünkön. Általánosságban elmondható, hogy a nehezebb (keleti) alapjegyekkel rendelkező parfümök a legtartósabbak.

6. Hogyan tároljuk a parfümöt?

Van pár dolog, amire oda kell figyelnünk a parfümök tárolásakor. A páratartalom, a napsütés és a hőmérséklet ingadozása idővel hatással lehet a parfüm minőségére. Annak érdekében, hogy parfümjeink minél tovább megőrizzék minőségüket, ügyeljünk arra, hogy állva tároljuk egy sötét helyen, ahol nedvesség vagy extrém hőmérséklet-ingadozás nem éri őket. Így a fürdőszoba vagy az autó kesztyűtartója nem a legideálisabb helyek.

7. Mi a különbség az Eau de Parfum és a Parfüm (parfümkivonat) között?

Az illatszereknek koncentrációjuk alapján különböző típusaik vannak. A koncentráció egy illatban megtalálható tiszta parfümolaj mennyiségét jelzi. A parfümök lényegében alkohol, víz és illatos olajok, desztillátumok keverékéből állnak. 

Az Eau de Cologne (EDC) a legkönnyebb koncentráció, illékony citrusos összetevőkből, az aromás vegyületek mindössze 2-5%-át kínálja. Az Eau de Toilette-ek (EDT) megközelítőleg 10% koncentrációval rendelkeznek, míg az Eau de Parfum-ök (EDP) 15%-kal. A Parfümnek titulált (extrait de parfum) parfümök koncentrációja 20% feletti. Minél magasabb a koncentráció, annál tovább tart a bőrön, ami azt jelenti, hogy a Parfüm jelentősen tartósabb a bőrön, mint az Eau de Parfum. A parfümkivonat 8-12-24 óráig is tündökölhet bőrünkön, míg az Eau de Parfum megközelítőleg csak 6 óráig.

8. A parfüm javítja a kedélyünket?

A parfüm határozottan egy „jól érzem magam” stimulálószer lehet, amely ellazít, javítja a kedélyünket, vonzóvá tesz és önbizalmat ad. Ismert, hogy a parfümök bizonyos emlékeket hozhatnak elő, legyenek azok kellemesek, vagy akár kellemetlenek. A frissen vágott fű illata sokak számára a gyerekkor kellemes nyári napjait idézi fel, a citrusos illatok pedig feltöltenek és felfrissítenek. Bizonyos illatok az összes többi érzékünknél nagyobb erővel segíthetnek a távoli emlékek visszaidézésében.

9. Miért más az illat a bőrünkön, mint egy papírcsíkon?

Minden ember bőrének különböző a pH-értéke, és mindenki más életmódot folytat (sport, étrend, dohányzás, ivás, stb. tekintetében). Ez hatással lehet arra, hogy a saját bőrünkön más illata lesz a parfümnek, mint mások bőrére, illetve a tesztpapírra fújva. Ha azt vesszük észre, hogy a parfüm illata megváltozott a bőrünkön, az nem feltétlenül jelenti azt, hogy a parfüm megromlott vagy a parfüm formulája megváltozott, hanem attól is lehet, hogy az életmódunk, aktuális lelkiállapotunk változott meg.

10. Mi a különbség az öntős és a fújós parfümüvegek között?

A legtöbb parfümüveg fújós, ami nem más, mint egy permetező pumpa. Az öntős üvegeknek nincs permetező pumpájuk, és applikátor sincs feltétlenül a tetejükön. Általában a borotválkozás utáni szereknél használnak öntős üveget. Kristályüvegcsékben tárolják a tiszta parfümolajokat is, melyeket pálcikás applikátorral tudunk felvinni a bőrünkre.

11. Hogyan alkalmazzuk a parfümöket?

A parfümöt részben a test melege aktiválja, ezért a bőrünkön a fő pulzuspontokra, a csuklónk belső részére, a nyakra, a fül mögé, a könyökhajlatba és a térd mögötti részekre érdemes felvinni. Nem szabad összedörzsölnünk, mert akkor megváltoznak az illatmolekulák, és ezáltal megváltozik az illat is. A hajunkra is tehetünk parfümöt, ott tovább fog tartani, és mivel állandóan mozog, azáltal bocsátja ki az illatot. Azonban tartózkodjunk attól, hogy egyenesen a hajunkra fújuk a parfümöt, mivel a benne lévő alkohol kiszáríthatja azt – fújjuk inkább praktikusan a fésűnkre.

12. A parfümök vegánok?

Nagyon sok parfüm tartalmaz állati eredetű összetevőt. Tanácsos kétszeresen ellenőrizni és megbizonyosodni még vásárlás előtt, hogy ténylegesen 100% vegán parfümről van-e szó. Jelenleg nincs hivatalos jelzés erre vonatkozóan. 

13. Milyenek az uniszex parfümök?

Általánosságban szólva minden parfüm uniszex. Nincs írott szabály arra vonatkozóan, hogy egy édes, virágos illat az női, a füstösen gyantás fás pedig férfi illat. A viselő döntése, hogy ő miben szeretne illatozni, az alkalomnak vagy hangulatának megfelelően. Valójában nagyon sok nő használ olyan illatokat, amelyeket férfiasként kategorizálnak, és semmi rossz nincs ebben.

Tartalomhoz tartozó címkék: niche kisokos parfumkisokos
blog comments powered by Disqus