Az ananász alapvetően trópusi éghajlatú területeken terem, őserdők jellemző gyümölcse. Az Ananas comosus Dél-Amerika forró vidékéről származik, de valamennyi meleg területen termesztik a 16. század óta (Kelet-India, Afrika, Mexikó stb.). Spanyol és portugál tengerészek, kereskedők terjesztették el Kolumbusz felfedező útjai után világszerte e növényt. Az ananásznak sok fajtája létezik, a legkedveltebbek a Nervosa maxima és a Cayenne.

A levele merev, a szélén tövisesen fogas, a gyümölcsözete a fenyő tobozához hasonlít. A szára 30-60 centiméter magas, a virága lila színű, gyümölcse eleinte zöld, megérve sárga, mint a kukoricaszem, húsos, kellemes illatú, és szamócaízű, nem ritkán 3-4 kilogramm tömegű. A gyümölcsözeten a virágzat tengelye túlnő, s meddő levélkoronát visel. Az ananász a termesztés folytán nagyon megváltozott, gyümölcsének íze és zamata sokkal intenzívebb lett. A termesztett gyümölcs mindig nagyobb, s többnyire magtalan. A Celebeszen és Brazíliában elvadult ananász gyümölcse apró és íztelen, de jó magvat érlel. Ma 50-60 ananászfajta létezik, de ananászházakban csak mintegy 10 fajtát nevelnek. Európában az ananászt 1830. óta termesztik. A 19. századra hazánkban is elterjedt. Az Esterházy család a Kismartonban lévő kastélyánál üvegházakban nevelte az ananászt, amelyből 1830-ban 400 db-ot szüreteltek.
Az ananász a forró tartományokban üdítő ereje miatt kedvelt gyümölcs. Íze édes-savanyú, zamata nagyon finom. A friss gyümölcsöt szeletelve szokták fogyasztani. A trópusokon az ananász levéből megerjesztve gyümölcsbort, nanaja nevű likőrt és egyéb szeszesitalt szoktak készíteni. Indiában orvosságként is használják. Európában a cukorsüveg fajtát tartják a legtöbbre, mely kúp alakú és sárgás színű, továbbá a jajagnát, mely szintén sárgás húsú, de apróbb és tojásdad alakú, íze pedig valamennyi fajtáénál finomabb. A Fülöp-szigeteken a 16. század elején leveleinek rostjából szöveteket készítettek.
Az ananász többféle kedvező hatást gyakorol egészségünkre. Szerencsére már hazánkban sem csak konzerv formájában szerezhető be, hanem a friss illatos gyümölcs is kapható. Valódi gyógyító, egészségmegőrző hatást és segítséget a fogyókúra idejére ugyanis csak az utóbbitól várhatunk, és parfümben is megtalálható összetevőként.
Aki evett már ananászt, tapasztalhatta, hogy a nyelvét, illetve az ajkait bizsergető érzés fogja el a fogyasztásakor. Ezért az enyhén csípős hatásért a bromelain nevű enzimkombináció a felelős, amely megtalálható az ananászban. A parfümökben használt ananászos illatakkordok szerencsére nem tartalmaznak bromelaint, és az okosabbak amúgy sem a szájukba fújják a parfümöt, így tehát nincs miért tartanunk az ananászos parfümöktől.
A gyümölcsöket előszeretettel használják illatosításra. A citromot, a bergamottot és az almát világszerte gyakran keverik bele a parfümökbe. Akkor miért nem olyan gyakori az ananász? Nos, először is, mert drágább. Hosszantartó illatot is nehéz kinyerni belőle. Amikor azonban a parfümfejlesztők sikeresen interpretálják ezt a nagyszerű ananászillatot, az gyönyörűen intenzív.

Az ananász természetesen édes gyümölcs, de van benne élesség is, és kicsit fémes. Ez a kis falat tökéletes ellensúlyt nyújt sok más összetevőnek, mint például a vanília, a kókusz, vagy akár a fülledtebb illatoknak, mint a borostyán és a szantálfa.
Ajánlani lehet a friss, gyümölcsös illatokat keresőknek.
Ananászos jegyet tartalmazó parfümjeink:
Lucevera - Accendis
Hacivat - Nishane
New Sipario - Hilde Soliani
Pop Heart - Plume Impression
Formule Secrète - Olfacto Luxury
Pining Dew 2 - Toskovat
Hacivat - Nishane
New Sipario - Hilde Soliani
Pop Heart - Plume Impression
Formule Secrète - Olfacto Luxury
Pining Dew 2 - Toskovat