Fügeszüret a Cherry Gardenben - A füge több mint egy gyümölcs!


A füge több mint egy gyümölcs. Nem csak a szakácsokat inspirálja sokoldalúságával, hanem az irodalmárokat, a képzőművészeket és a parfümőröket is.
Augusztus közepétől egészen a hideg novemberig megterem (hazánkban is!), így fénykorát az év ezen szakaszában éli.
Fügézzünk, amíg csak lehet…
1895-ben alakult Svájcban egy cég, a Firmenich, amely az érzékszerveink közül a szaglásunkat és az ízlelésünket próbálja elragadtatni aromaanyagaival. A parfümök mellett újabbnál újabb ízekkel kísérleteznek. 2018-ban a fügét az év ízének választották, amely által a füge sokszínűsége hatalmas népszerűségnek örvend.

Kezdjük Ádámtól és Évától.
Ez most szó szerint értendő, hiszen miután Ádám és Éva evett a tiltott gyümölcsből, megijedtek saját meztelenségüktől és fügefa leveléből készített ágyékkötőkkel takarták el magukat.

Michelangelo 1504-ben mutatta be híres Dávid szobrát. Az izmos, meztelen bibliai alak megbotránkoztatta a firenzeieket és a katolikus papokat, így nem sokkal később, bronzból készült fügefalevéllel takartatták el a szobor “illetlen részeit”.
Hatvan évvel később indult el a “Fügefalevél hadjárat” néven elhíresült keresztes hadjárat. A név abból adódik, hogy a vágygerjesztő testrészeket a bibliában is megjelenő motívummal, a fügefa levelével takarták el. Ebben az időszakban számos szobrot megcsonkítottak, vagy fém fügefa levelet helyeztek rájuk.

A tudomány jelenlegi állása szerint a füge az emberiség egyik legrégebben termesztett növénye: a Jordán-folyó völgyében olyan 11 ezer éves növényi maradványokra bukkantak, melyeket emberi beavatkozással termesztettek.
Magyarországon kérdés, hogy vajon az olasz kereskedők hozták-e be a fügét a 14. században, vagy a törökök telepítették, hódoltságuk ideje alatt.

Dr. Jeszenszky Árpád szerint, aki hazánk legkiválóbb füge szakértője, a Gellért-hegy déli lejtőjén, közel a Szabadság-szoborhoz találhatjuk meg hazánk legöregebb fügebokrát.

Bárki is hozta a fügét, nagyon hálásak lehetünk neki. Íze, textúrája és esztétikuma a gourmand világ kedvelőinek nyújt szinte kimeríthetetlen élményt.
Magyarul: fügéből sosem elég!

Számos ízvilággal harmónikusan kombinálható. Lehet, hogy az alábbi ötletek közül pár még a kedves olvasónak is új lesz:
Karamellizált füge prosecco sziruppal és vanília fagylaltal.
Leveles tésztába göngyölt füge kecskesajttal.
Füge saláta, serrano sonkával és pisztáciával.
Ricottás amerikai palacsinta fügével.

Térjünk át az ízekről az illatokra, elvégre ezért vagyunk itt.
A parfümökben számtalan módon felhasználható a füge és annak leveleinek aromája.
Gyakran találkozhatunk aszalt fügével is, melynek jelentősen magasabb cukortartalma az illatában is megnyilvánul.

Tény és való, hogy a környezetétől függően alakul a füge ízharmóniája.
Amennyire jellegzetes karaktere van, annyira befolyásolható is más illatjegyekkel.

Fügefa levelei és annak gyümölcse:
Legtöbb esetben egy parfümben a fügefa mézédes gyümölcsének és a levelének illatát is felfedezhetjük, hiszen egymástól teljesen eltérő karakterük felerősítik egymást.
Franck Boclet - Angie

,,...Angie, gyönyörű vagy Nincs itt a búcsú ideje Angie, még mindig szeretlek...”
/Rolling Stones - Angie (1973)/
Franck Boclet Angie illatát a Rolling Stones egyik megzenésített szerelmi vallomása inspirálta. Az ellenállhatatlan nőt a füge testesíti meg az illatban. Minden elemében tökéletes.
A nyitásban többféle módon nyilvánulnak meg a gyümölcsünk aromaanyagai.
A kissé érettlen ropogós füge a már mézédesre érett gyümölccsel és a füge zöld, tejes levelével olyan összhangban van, amiből sosem elég.
Tökéletesen kirajzolódik a füge valamennyi aspektusa, minden elemében szeretnivaló.
A szívillatban a szantálfa jelenik meg, amely a korábban említett zöld levelek tejes tejnedvével krémesen édessé alakul át.
Elképesztő tartósságot produkál a parfüm leszáradása, a pézsma, a vanília és az ámbra összjátékának köszönhetően.
Ebbe az Angie-be a Rolling Stones tagjai is biztosan beleszerelmesedtek volna.
A fügefa levele:
Önmagában is találkozhatunk parfümökben a fügefa leveleinek illatával, amelyeknek tejes zöldes esszenciája van.
Anka Kus - Jardin de Topkapi

A Gulhane Park késő tavaszi virágos aromái inspirálták a Jardin de Topkapi élénk és boldog illatát, melynek nyitánya egy ragyogó tulipán-förgeteg, bergamottal és halvány narancsvirággal megtámogatva.
A parfüm szíve egy igazi művészi alkotás, a füge zöld levelének illatára harmonizáltan, folyamatosan változó virágok illata rezonál, egy tökéletesen optimista, pozitív szellemiségű akkordban, egy klasszikus, napfényes tavaszi kert illatával.
A természethű kompozíció nélkülöz mindennemű mesterkélt édes felhangot, amely gyakran kíséri a virágillatokat, kizárólag a pacsuli és az ámbra ad hozzá egy lágyan krémes érzést.
Officina delle Essenze - Puro Fico

A Puro Fico olyan, mint a forró olasz nyarak illata.
Egy kellemes séta a tengerpart közelében, fügefákkal beültetett zöld ligetben, intenzív és finom, rendkívül természetes növényi esszenciák kavalkádja.
Érezni a mandula és a kókuszdió selymesen puha tejes illatát, mely szinte körbeöleli egész testünket.
Mindeközben a könnyű tengeri szellő lengedez egy csipetnyi sós és vizes érzést keltve.
A szantálfa illata még inkább hangsúlyozza a kompozíció édesen meleg üdeségét, miközben a galbánum csodásan zöld tónussal gazdagítja a parfümöt.
Az aszalt füge illatát rekonstruáló parfümök:
De Gabor - Darling

,,konyakba áztatott marcipános aszalt füge”
Ez a kortárs ínyenc, rendkívül összetett szantálfa-remekmű első akkordjában izgalmas kalábriai bergamottal, melengető gyömbérrel, sáfránnyal és rózsaszínű borssal csábít el, balzsamosan gyümölcsös környezetben.
Aszalt szilva és füge ad hozzá nektáros hátteret, miközben egy pohár konyakba koktélcseresznyék huppannak bele egészen különleges és addiktív marcipános, mandulás háttérrel.
Művészien kivitelezett, igazi ösztönösen lebegős flow élményt nyújtó addiktív elixír, időérzékelésünk megszűnik, a lelkünket kitöltő örömben pedig teljesen feloldódunk.
Balint Parfums - Balfoin

Bálint Csaba Balfoin illata különböző árnyalatokat vetít bőrünkre.
A parfüm a felkelő nap lágy sugarait friss bergamottal, pikáns rózsaborssal és zöld mandarinnal interpretálja.
Azt aszalt füge-datolya-sárgabarack zamatos triumvirátusa aranybarna színt produkál, mely melegséggel és komfortos otthon érzéssel telít el bennünket.
S végül a naplemente grandiózus pillanata következik, melyből kihagyhatatlan a pacsuli és a gyanták összjátéka.
A nap már eltűnt, azonban a vanília és szantálfa emlékeztet bennünket arra, hogy holnap reggel ugyanúgy visszatér és vigyázni fog reánk.

Gyertek és merüljetek el fügés parfümkínálatunk világában, hiszen az apró részletekben rejlenek a boldog pillanatok.