Csokohológia: csábítás és varázslat
Csokimámor a Cherry Gardenben és a Niche Galleryben – lehetetlen ellenállni neki

A gourmand parfümök virágkorát éljük, amelyek ínycsiklandozó, úgymond „ehető” édességek és desszertek aromáit zárják palackba, melyek illatától szinte összecsordul a nyál a szánkban.
A népszerű gourmand illatjegyek táborát gyarapítja a hatalmas népszerűségnek örvendő vanília, méz és karamella, de olyan fantázia-jegyek is, mint akár a vattacukor.
A gourmand jegyek kavalkádjában viszont meghatározó szerepet játszik a kakaó és a csoki.


A gasztro szimbólummá vált csokoládé karizmatikus íze és zamata sokkal többet jelent egy elfogyasztott ételnél vagy elkortyolt italnál, gyermekkori emlékeket idézhet fel, utazásra csábíthat, szorosan kapcsolódhat egy-egy korábban megélt pillanathoz, érzéshez.
A Dél-Amerikai őslakosok, bennszülöttek már időszámításunk előtt is ismerték a kakaófát.


A legenda szerint Quetzalcouatl, a szél és a Nap istene elvarázsolt egy fát, hogy magjai kicsírázzanak és kakaófát növesszenek az indiánok földjén.
Az isteni eredetet a kakaó neve is őrzi, a Theobroma név a „theos” isten és a „broma” élelem szavakból áll.

A kakaófa (Theobroma cacao) Dél-Amerikában honos, gyümölcse, a kakaóbab fontos szerepet tölt be az élelmiszeriparban, a kakaóvaj, a kakaópor és a csokoládé nélkülözhetetlen alapanyaga.
A pörkölt kakaóbab önmagában is fogyasztható, magas a vitamin, az ásványi anyag és az antioxidáns tartalma miatt szuperélelmiszernek számít, legfontosabb élénkítő - hatóanyaga a teobromin.


A mexikói indiánok ősi, habzó itala, a xocoatl is kakaóbabból készült: az őrölt magokat kukoricaliszttel és vízzel keverték, vaníliával ízesítették.
A legenda szerint egy azték császár, Montezuma naponta ötven korsóval ivott belőle.
Az első európai ember, aki ihatott az italból, Kolumbusz Kristóf volt.


A gyümölcsök roppant erős szárral kapaszkodnak a fa törzséhez, egy éles késsel levágják, majd óvatosan felnyitják, és kiszedik belőle a fehér gyümölcshúsban fürdőző magokat, a kakaóbabot.
A friss kakaóbab íze semleges, kakaóra vagy csokoládéra még véletlenül sem emlékeztet.


A frissen szüretelt babokat erjesztő ládákban szigorú kontroll alatt meghatározott protokoll szerint egy héten át fermentálják, tulajdonképpen ekkor, a magas hőmérséklet hatására beinduló kémiai folyamatok felelősek a kakaó íz és szín kialakulásáért.
A következő lépés a kíméletes szárítás, majd a válogatás.


A csokoládé ízének kialakítása szempontjából a pörkölés is meghatározó fontosságú, alacsony hőfokon, kíméletes pörköléssel lehet a származási helyre jellemző roppant változatos ízjegyeket kialakítani.


Íme néhány további érdekesség a kakaóbabról, a kakaóról, és a csokiról:
A kakaó termése adta az ötletet a Coca-Cola palackjának egyedi formájához.

Az indián városállamokban a kakaó magja féltve őrzött kincs volt, miként a középkori Európában a bors, úgy Dél-Amerikában a kakaómagot fizetési eszköznek is használták. Mexikóban, a XVI. század elején, a kakaóbab volt a pénzgazdálkodás alapja. 100 kakaóbabért akár egy rabszolgát is lehetett venni, de az adókat is kiegyenlíthették vele.

A csoki nem csak akkor segíti elő a „boldogsághormon” termelését, ha megesszük, hanem már akkor is érezhetjük eme afrodiziákum hatását, ha csupán megszagoljuk.


A csokoládé ízének érzékelését az ízlelőbimbókon kívül az orrban lévő szaglósejtek is nagyban segítik. A kutatók azonosították a kakaó illatának 600 különféle illékony összetevőjét, majd 20-25 reprodukálásával már kifejezetten kellemes csokoládéaromát kaptak.


Egy átlag nyugat-európai ember, évente 9 kg csokoládét fogyaszt.


Szimatoljunk körül a Cherry Garden és a Niche Gallery kínálatában, melyekben a kakaó és a csoki jegyei „orrcsiklandozóan” bontakoznak ki:
Atelier Materi - Cacao Porcelana

Muszáj ezzel a parfümmel kezdenünk a sort, hiszen ebben a legdominánsabb a színtiszta kakaópor illatjegye. Első szaglásra olyan, mintha magadra borítottál volna egy doboznyi cicás kakaót.
Ez a domináns jegy a rum öblösen mély aromájával keveredik, melyhez dohány társul, így idézve egy igazi közép-amerikai hangulatot.
Leszáradásában a szantálfa és a tonkabab púderessége fokozza a kakaó porosságát, a pacsuli pedig a rumos jegyet egészíti ki szépen.
Omnia Profumi – White Diamante

Ez a gourmand parfüm egy négyévszakos csoda, melyben a csokoládé mellett a kávé aromája is fontos szerepet játszik.
Az illat citrusos jegyekkel indít, a csoki és a kávé pedig ebben a zamatos kavalkádban bontakozik ki.
Édes krémességét az alapjegyekben megtalálható vanília szolgáltatja, mellyel remekül harmonizál a rózsa, az ámbra, a cédrusfa. A szerecsendió és a füstölő bolondítja meg véglegesen.
Orlov – Flame of Gold

A Flame of Gold igazi ínyenceknek való.
A nyitás kissé megtévesztő, hiszen a kirobbanóan friss bergamott, a rózsabors és az ibolyaszirom egy friss, üde aurát teremt.
Azonban hamar felszínre kerül a parfüm valódi énje, amely a karizmatikus étcsokoládé és a mámorító tonkabab mesteri ötvözete.
Egy ilyen erős karakter csak a bőr és a szinte hűvös, száraz tölgyfa biztos alapján tud kiteljesedni. Egy luxus érzést nyújtó orientális és érzéki parfüm, szabad lelkű nőknek és férfiaknak egyaránt.
Plumages – Parade du Soir

Bertrand Duchaufour-t a Parade Du Soir orientális illatának megálmodásakor az indiai páva irizáló tollazata inspirálta, miközben kardamommal, érzéki ylang-ylanggal és az érett szilva gyümölcsösségének összhatásával játszadozva alkotott egy fűszeres energiabombát.
A szantálfa bámulatos módon járul hozzá az alapjegyek krémességéhez, miközben a csokoládétól egy kis gourmand jelleget kap, majd a pacsuli, a balzsamos vetiver és a bársonyosan gyantás mirha tökéletesen kiegészíti ezt a buja, vadul csábító illatot.
Etat Libre d'Orange – 500 Years

Az 500 Years érett, húsosan testes török rózsa bársonyos textúrájával nyílik meg bőrünkön, szinte euforikus hatású, ahogy a bergamott és a sáfrány aranyfénye bevilágítja a sűrű rózsaszirmokon keresztül ezt a ragyogó kezdőakkordot.
Az elbűvölően csábító kompozíció intenzív, szinte gourmand mederben csordogál tovább a rózsa mézesebb aspektusaira építkezve, szikrázó energiájú kardamommal fűszerezve, egy csésze illuzórikus rózsasziromtea párolgó gőzeit megidézve.
A felbukkanó fás illatjegyek is szinte desszert jellegűek, sötét színű kakaóval és pacsulival meghintve, legszívesebben beleharapnánk.
A kompozíció gourmand jellegének kiegyensúlyozását segíti egy roppant diszkrét, szinte tompa tónusú oud illat, varázslatosan mély balzsamos gyantákkal, miközben a geránium megjelenése kiemeli a rózsa virágos, könnyedebb oldalát.
M.Micallef – Avant Garde

Egy bőrös parfümöt tartogatunk utoljára, melyben ez a luxusjegy citrusosan tárul elénk. A kakaóbab itt újra a dohány aromájával keveredik, melynek füstösségére rájátszik a tömjén összetéveszthetetlen illata.
Ezt a karcosságot tompítja az alapjegyek között megtalálható púderesen édes tonkabab és az ámbra puha kombinációja.
Ha szeretnél további kakakós és csokis illataink közül válogatni, ezen a listán biztos találsz majd olyat, ami elnyeri a tetszésedet:
Anka Kus – Jezebel (Csokoládé)
Antonio Alessandria – Gattopardo (Kakaó)
Baruti – Chai (Kakaó)
Baruti Dama Koupa (Kakaó)
Baruti – Perverso (Kakaó)
Etat Libre d'Orange – Yes I Do (Kakaó)
Franck Boclet – Crime (Étsokoládé)
Jousset Parfums – African Queen (Étcsokoládé)
Jousset Parfums – Gourmand Bakhoor (Csokoládé)
Jousset Parfums – Le Gantier d'Iran (Fehér csokoládé)
Jousset Parfums – Qahua Bunga III. (Csokoládés muffin)
M.Micallef – Akowa (Kakaó)
M.Micallef – Avant Garde (Kakaó)
M.Micallef – Tendre Danceur (Étcsokoládé)
Min New York – Old School Bench (Kakaó)
Omnia Profumi – Ferro (Kakaó)
Plumages – Joyeuses Tropiques (Csokoládé)
Profumi di Pantelleria – Jailia (Csokoládé)
Zoologist – Elephant (Kakaó)
blog comments powered by Disqus